Roeland Kotsch
Grafiek & Schilderkunst

Cyclus grote meesters 4. Bruegel leeft!

lezing
Duur: 3 uur
Heb je interesse in deze workshop of lezing, laat het me dan weten. Als er genoeg interesse is, kan ik deze workshop of lezing dan extra organiseren, eventueel ook exclusief voor een bepaalde groep. En misschien brengt dit aanbod je op een idee voor een verwante workshop of lezing? Een aangepaste versie, een andere insteek, een inhoud die je behandeld wil zien? Of heb je een specifieke doelgroep voor ogen? Een welbepaalde periode of een manier van organiseren die beter bij je doel past? Neem gerust contact op, ik wil graag met je meedenken om aan je ideeën een gepaste vorm te geven.

Kunstenaars kregen in vroeger tijden opdrachten. Die voerden ze uit volgens beeldtradities die min of meer dwingend aangereikt werden door religie, populaire verhalen of serieuze literatuur. Maar met Bruegel is er misschien iets bijzonders aan de hand. Hij voerde ook opdrachten uit, maar deed dat op een eigenzinnige manier, die op bepaalde punten afwijkt van de esthetische opvattingen van zijn tijd. Schuilt daarin een uitdrukking van een persoonlijk levensgevoel?

Informatie over kunsthistorische aspecten vindt u gemakkelijk, en ze komt in deze lezingenreeks ook genoeg aan bod. Maar er is meer. Zoals bij de vorige lezingen over Jan van Eyck en Jeroen Bosch benader ik het thema vanuit het standpunt van de kunstenaar. Mijn exploratie van Bruegels werk hangt nauw samen met mijn eigen artistiek leerproces als schilder en graficus. De inzichten die ik daarbij verworven heb, wil ik graag met u delen. Door de kennis over de artistieke praktijk zal u de prachtige erfenis die Bruegel ons nagelaten heeft intenser aanvoelen, waarderen en genieten.

Een kunstenaar is bij het grote publiek meestal beroemd omwille van zijn schilderijen. Die van Pieter Bruegel krijgen in deze reeks alle aandacht en bewondering, maar daarnaast kijken we ook naar zijn tekeningen en grafiek. Omdat grafische kunst toen het communicatiemiddel bij uitstek was – vergelijk het met de sociale media van onze tijd – vinden we er ook meer de spontane en ongezouten verbeelding terug. Daarom gaan we ook iets dieper in op deze minder bekende kunsttak.

Een lezingenreeks in drie delen van elk drie uur.

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte van mijn activiteiten, schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief. De gegevens die je verstrekt worden enkel gebruikt om je op de hoogte te houden van mijn activiteiten. Je gegevens worden onder geen beding aan derden doorgegeven. Je kunt je op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

Roeland Kotsch

Wolvendreef 50

3210 Linden

+32(0)497 602 131