Roeland Kotsch
Grafiek & Schilderkunst

Cyclus grote meesters 3. Het Isenheimer Retabel van Matthias Grünewald

lezing
Duur: 3 uur
Heb je interesse in deze workshop of lezing, laat het me dan weten. Als er genoeg interesse is, kan ik deze workshop of lezing dan extra organiseren, eventueel ook exclusief voor een bepaalde groep. En misschien brengt dit aanbod je op een idee voor een verwante workshop of lezing? Een aangepaste versie, een andere insteek, een inhoud die je behandeld wil zien? Of heb je een specifieke doelgroep voor ogen? Een welbepaalde periode of een manier van organiseren die beter bij je doel past? Neem gerust contact op, ik wil graag met je meedenken om aan je ideeën een gepaste vorm te geven.

De Renaissance is een Italiaans fenomeen. Zowel in de Nederlanden als in de gebieden die we nu Duitsland noemen, kreeg die periode na de Middeleeuwen een eigen noordelijke invulling. Grünewald is niet de meest bekende vertegenwoordiger van die overgangsfase en ook niet de meest productieve, maar hij heeft wel een uniek en verbazingwekkend werk voortgebracht, dat zijn gelijke niet kent qua verbeelding en zeggingskracht: het Isenheimer Retabel. De structuur, de manier van schilderen en de inhoud van dit werk zijn rijk en complex en het is een waar avontuur om het laag na laag te ontdekken en de betekenissen te decoderen. De centrale figuur van het retabel, de H. Antonius, inspireerde enkele jaren eerder ook Jeroen Bosch. Een geschikte aanleiding voor een confrontatie, want beiden creëerden vanuit een heel andere sfeer en mentaliteit. 

 

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte van mijn activiteiten, schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief. De gegevens die je verstrekt worden enkel gebruikt om je op de hoogte te houden van mijn activiteiten. Je gegevens worden onder geen beding aan derden doorgegeven. Je kunt je op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

Roeland Kotsch

Wolvendreef 50

3210 Linden

+32(0)497 602 131