Roeland Kotsch
Grafiek & Schilderkunst

Cyclus grote meesters 2. Jeroen Bosch - een zoektocht naar licht en duister

lezing
Duur: 3 uur
Heb je interesse in deze workshop of lezing, laat het me dan weten. Als er genoeg interesse is, kan ik deze workshop of lezing dan extra organiseren, eventueel ook exclusief voor een bepaalde groep. En misschien brengt dit aanbod je op een idee voor een verwante workshop of lezing? Een aangepaste versie, een andere insteek, een inhoud die je behandeld wil zien? Of heb je een specifieke doelgroep voor ogen? Een welbepaalde periode of een manier van organiseren die beter bij je doel past? Neem gerust contact op, ik wil graag met je meedenken om aan je ideeën een gepaste vorm te geven.

De reeks omvat twee lezingen van drie uur elk. In een eerste deel kijken we vooral naar de omgeving waarin het werk van Bosch tot stand kwam. In het tweede deel gaan we dieper in op vorm en mogelijke betekenissen van enkele van zijn meest intrigerende werken. Waar van Eyck nog de grootse christelijke visie van de MIddeleeuwen kon verbeelden, zien we dit bij Jeroen Bosch verschuiven naar existentiële twijfel en angst. Zijn verbeelding doet soms vertrouwd aan, we kunnen ons zijn wereld voorstellen - er zijn vaak parallellen met onze fantasieën en verwachtingen. Maar anderzijds is die wereld ook bizar. Het is niet zonder meer evident om te spreken over 'ons' verleden en de canon van onze cultuur.

We bekijken Jeroens retabels vanuit verschillende perspectieven, in een poging om ze te verstaan. Omdat een schilderij in de eerste plaats een schilderij is, en niet zomaar een prentje, kijken we vooral vanuit het standpunt van de maker. Welke middelen stonden de schilder ter beschikking - en welke nog niet? Hoe verliep het creatieproces en op welke manier bepaalt dat het eindresultaat dat wij te ziern krijgen? Antwoorden op deze vragen is niet altijd eenvoudig, maar de poging ertoe verschaft je wel sleutels waarmee je de voorstellingen kan lezen en er meer kan van genieten. 

De figuur van de H. Antonius was in die laatste periode van de Middeleeuwen zeer populair en ook Jeroen was erdoor gefascibneerd. Antonius is de brug naar het Isenheimer Retabel van Grünewald, het volgende thema in deze reeks. 

Prijs: 30€ voor de twee sessies. Inbegrepen is een uitgebeide digitale syllabus (PDF).

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte van mijn activiteiten, schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief. De gegevens die je verstrekt worden enkel gebruikt om je op de hoogte te houden van mijn activiteiten. Je gegevens worden onder geen beding aan derden doorgegeven. Je kunt je op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

Roeland Kotsch

Wolvendreef 50

3210 Linden

+32(0)497 602 131